در این قسمت از مجموعه آموزشی لیبرهآفیس کالک چگونگی تجزیه دادهها را شرح خواهیم داد.
فرمان GoalSeek
معمولاً هنگامی که یک فرمول ایجاد میکنیم تا از مقادیر داده شده یک نتیجه حاصل شود، با استفاده از این فرمان میتوانیم مقدار اولیه را طوری محاسبه کنیم که به نتیجه دلخواه برسیم.
به طور مثال اگر فرمول Y=x^2+3X-3 را در نظر بگیریم. به ازای هر X یک Y بدست میآید. حال اگر بخواهیم X را عددی بدست بیاوریم که Y=23 شود از این دستور استفاده میکنیم.
برای اجرای این فرمان، از منوی Tools گزینه Goal seek را انتخاب میکنیم.
سپس پنجره محاورهای این فرمان باز میشود.
در فیلد اول، خانه حاوی فرمول باید انتخاب شود. در فیلد دوم مقدار عددی که میخواهیم به آن دست پیدا کنیم را وارد میکنیم.
در این مثال عدد ۲۳ است. در فیلد سوم خانه متغیر X را انتخاب میکنیم. پس از کلیک کردن دکمه OK یک پنجره باز میشود که مقدار محاسبه شده را به ما نشان میدهد و از ما سوال میکند که مقدار بدست آمده را با مقدار قبلی جایگزین کند یا خیر؟ اگر Yes را انتخاب کنیم، مقدار جدید جایگزین خواهد شد.
سناریوها
سناریو ابزاری جهت تست سوالات «اگر-چه» (what-if) است. هر سناریو به طور جداگانه نامگذاری شده و میتوانیم آن را جداگانه ویرایش و قالببندی کنیم. هنگانی که یک صفحه گسترده را چاپ میکنیم، فقط محتوای سناریوی فعال چاپ خواهد شد.
یک سناریو اساساً مجموعهای از مقادیر محاسبات ذخیره شده ما است. میتوانیم به آسانی بین مجموعهها با پیمایشگر (Navigator) حرکت کنیم. برای مثال، اگر بخواهیم اثر مختلف نرخ بهره بر سرمایهگذاری را محاسبه کنیم، میتوانیم یک سناریو برای هر نرخ بهره ایجاد کنیم و به سرعت نتایج را مشاهده کنیم. فرمولهایی که مقادیرشان به تغییر مقادیر وابسته هستند، با باز شدن سناریو، بهروزآمدسازی میشوند.
جهت ایجاد سناریو، ابتدا محدوده مورد نظر را انتخاب، سپس از منوی Tools گزینه Scenarios را انتخاب میکنیم.
سپس پنجره محاورهای ایجاد سناریو باز میشود.
در پنجره باز شده، در فیلد اول نام سناریو را مینویسیم. بهتر این است که نامی انتخاب کنیم که معرف محتوای درون آن باشد. این نام در پیمایشگر و در عنوان قاب اطراف محدوده نمایش داده خواهد شد.
اطلاعات تکمیلی را میتوانیم به دلخواه در فیلد Comment وارد کنیم. این توضیح در پیمایشگر نیز نمایش داده خواهد شد.
در بخش settings میتوانیم به دلخواه گزینهها را فعال یا غیرفعال کنیم که در بخش بعدی در مورد آنها توضیح خواهیم داد.
در انتها بر روی کلید OK کلیک میکنیم. سناریوی جدید ساخته میشود. میتوانیم چندین سناریو را در محدودههای دلخواه ایجاد کنیم.
در اینجا به توضیح گزینههای settings میپردازیم:
Display border
اگراین گزینه فعال باشد، یک قاب دور محدوده سناریو رسم میشود. جهت تعیین رنگ قاب، از منوی کشویی مقابل آن میتوانیم یک رنگ انتخاب کنیم. قاب نوار عنوان دارد که نام سناریو در آن قابل مشاهده است. در انتهای آن منویی کشویی است که لیست تمام سناریوهای مستقر در این محدوده در آن لیست میشود. میتوانیم سناریوهای مختلف را از این قسمت انتخاب کنیم.
Copy back
تمام تغییرات مقادیر خانههای سناریو را در سناریوی فعال کپی میکند. اگر این گزینه غیرفعال باشد، سناریوهای ذخیره شده مقادیرشان در صورت تغییر مقادیر اصلی، تغییر نخواهد کرد. رقتار واقعی این گزینه به خانه محافظت شده، کاربرگ محافظت شده و محافظت در مقابل تغییرات بستگی دارد.
Copy entire sheet
یک کاربرگ به صفحه گسترده ما اضافه میکند که در آن سناریوی ما قرار دارد.
Prevent changes
اگر این گزینه فعال باشد، هنگامی که یک کاربرگ محافظت شده باشد، اما خانههای آن محافظت شده نباشد، از تغییرات جلوگیری میکند. همچنین از تغییر در تنظیمات شرح داده شده نیز جلوگیری میکند.
منبع: «جزوه آموزشی مهارت کار با نرمافزار صفحهگسترده» نوشته شرکت دانشبنیان سافا